Doner en gave til Raumabudstikka.com

Bruk hue – Bruk lue.
– Minusgrader, særlig i kombinasjon med vind, kan gi katastrofale følger når det gjelder forfrysninger. Da er det viktig å beskytte hodet med en varm lue, helst en du kan trekke godt ned over ører og kinn, sier hudlege Ole Fyrand.
Hos en kortklippet person som er fullt påkledd, men uten lue, står hodet for halvparten av varmetapet når det er minus 10 grader. Når det er minus 20 grader, forsvinner 75 prosent av kroppens varmetap gjennom hodet, ifølge den svenske Läkartidningen.
Blåser det samtidig, blir kulda langt mer «effektiv». Forfrysninger kan skje allerede ved null grader hvis det også er sterk vind og fuktighet. Ved minus fem grader og stiv kuling (15 m/s) oppnås samme kuldeeffekt som ved minus 25 grader og vindstille vær.
Barn utsatt. Ekstra viktig er det at barn bruker lue. Barn har større varmetap enn voksne, fordi et barns hode utgjør en større del av kroppsflaten sammenlignet med en voksen.
Bruk ull. Det som skjer når vi er ute, er at vi varmer opp luften rundt oss og beveger oss med en varmeboble rundt oss. Men når det blåser eller vi er i sterk aktivitet, forsvinner den varmen, forklarer Fyrand.Den beste metoden for å holde mest mulig på varmen når du er ute, er ifølge Fyrand å kle seg i ull. Syntetiske stoffer bør du holde seg langt unna. – Har du på deg en ull-lue eller en ullgenser, vil den oppvarmede luften rundt deg i større grad forbli inne i selve plagget og ikke blåse bort.
Så hvis bestemødre – eller bestefedre, for den saks skyld – ønsker å gjøre en god gjerning, bør de strikke gode, varme ull-luer til barnebarna sine.

2 kommentarer til Bruk hue – Bruk lue.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

raumabudstikka

fjernhealing healer healing

fjernhealing healer healing

somaras,brudeslør,slør,somaras,brudeslør,slør,brudetyll,chiffonslør,silke,mette,marit,somaras;
sjelebilder
Raumabudstikka

Raumabudstikka er en liten portal i Isfjorden Rauma i Møre og Romsdal. Rauma budstikka ønsker alle i og utenfor Rauma hjertelig velkommen hit inn. Både store og små. Vi setter pris på om du sender materiale fra der du bor til Raumabudstikka. Eller du rett og slett har noe på hjertet du vil lufte.

Innleggskalender
juni 2018
M T O T F L S
« jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  


 

Spam