Langt fra alle gamle vannledninger/rør som inneholder det farlige stoffet asbest er byttet ut i Norge i dag, og heller ikke alle steder på Kavli i Isfjorden som jeg sitter! Mange innbyggere i Norge tapper daglig drikkevann fra asbestrør som kan være kreftfremkallende. Kreftregisteret har påpekt en mulig sammenheng mellom asbest i drikkevann og kreft. Det anslås at det vil ta cirka 15-30 år før asbestsementrørene er erstattet med nåtidens rør. Asbestrørene har en ekstremt høy bruddfrekvens når de kommer opp i over 30 års alder. Det regnes med at de ryker 4-6 ganger oftere enn rør av støpejern. Det finnes en meget god grunn til å skifte ut alle asbestrør og kommunene bør være klar over hvilke assosiasjoner folk får når det er snakk om asbest. Ikke rart mange kjøper seg kildevann på flaske.

Siste fase i utskiftning av gamle vannledningsrør på Leiknes.Etter all sannsynlighet vil det bli saltdalsfirmaet Saltdal Rør og Entrepenør AS som får entreprisenmed å skifte ut resten av de gamle asbestrørene på Nesslandet i Steigen. Sist vår var de ferdig medstrekningen Leines – Skålvold. Nå står strekningen Skålvold – Brennvika igjen. Det er et relativt langt strekk,men det er ikke så mange abonnenter knyttet på. Man regner med ferdigstillelse iløpet av 2013.På bildet ser vi de nye rørene som er sveist sammen og gjort klar for legging.

Blant annet så burde det snarest i alle kommuner og også her i Rauma, kommunalstyret for teknisk drift få opp farten med å skifte ut rørene, eventuelt ved omprioritering av midler. Etter meg bekjent har alle kommuner i Norge fått  midler for utskifting av asbestrør, eller tar jeg feil? I den farten dette skjer i dag vil det ta flere hundre år å få byttet ut alle rørene. Dette bør få topp prioritet hos helsemyndighetene, kommunaldepartementet, vannverkene og kommunene. Vann er en nødvendighet, og det er en forutsetning at vannet er sunt. Og i hvert fall ikke helseskadelig.
Mange gamle rør. På 1950 og 60-tallet ble det lagt mer enn 6000 kilometer asbestsementrør i Norge. Grunnen var at kostnadene var forholdsvis lave. Siden 1976 har det vært forbudt å installere asbestsementrør ved nye vannverk eller ved reparasjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
september 2022
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930