Charlie Spencer Chaplin.

Født i England, den 16 april 1889.
Charles Spencer Chaplin ble født i London, England, den 16 april 1889.
Hans far var en allsidig vokalist og skuespiller, og hans mor, kjent under artistnavnet Lily Harley, var en attraktiv skuespiller og sanger, som fikk et rykte for sitt arbeid i lys opera feltet. Charlie ble kastet på hans egne ressurser før han nådde en alder av ti som tidlig død av sin far og den påfølgende sykdommen til sin mor gjorde det nødvendig for Charlie og hans bror, Sydney, for å klare seg selv.
Etter å ha arvet naturlige talenter fra sine foreldre, tok de unge på scenen som den beste muligheten for en karriere. Charlie gjorde sin profesjonelle debut som medlem av en juvenil gruppe kalt «The Eight Lancashire Lads» og raskt vant populær tjeneste som en fremragende trykker danser.
Da han var omtrent fjorten år, fikk han sin første sjanse til å opptre på en legitim sceneshow, og fremsto som «Billy» på siden gutten, til støtte for William Gillette i «Sherlock Holmes».Ved utgangen av dette engasjementet, begynte Charlie en karriere som komiker i vaudeville, som til slutt tok ham med til USA i 1910 som en kjennetegnet spiller med Fred Karno Repertoar Company.
Han scoret en umiddelbar hit med amerikansk publikum, spesielt med sin karakteristikk i en skisse med tittelen » A Night in an English Music Hall”.
Når Fred Karno tropp tilbake til USA høsten 1912 for en gjenta turen, var Chaplin tilbudt en film kontrakt.
Han gikk til slutt med å ha foran kameraene ved utløpet av hans vaudeville forpliktelser i november 1913, og hans entré på kino verden fant sted den måneden da han ble med Mack Sennett og Keystone Film Company. Hans opprinnelige lønn var $ 150 i uka, men hans suksess over natten på skjermen ansporet andre produsenter til å starte forhandlinger for hans tjenester.
Ved ferdigstillelse av hans Sennett kontrakten, flyttet Chaplin videre til Essanay Company (1915) på en stor økning. Sydney Chaplin hadde da kommet fra England, og tok sin brors sted med Keystone som sin fremste komiker.
Det følgende året Charlie var enda mer etterspurt og signert med Mutual Film Corporation for en mye større sum for å gjøre 12 to-reel komedier.Disse inkluderer «The Floorwalker», «The Fireman», «Vagabond», «One AM» (en produksjon der han var eneste tegnet for hele to hjulene med unntak av inngangen til en taxisjåfør i åpningsscenen ), «Greven», «The pantelånersjappen», «Behind the Screen», «The Rink», «Easy Street» (varslet som hans største produksjon fram til den tid), «The Cure», «The Immigrant» og » The Adventurer «.
Da hans kontrakt med gjensidige utløp i 1917, besluttet Chaplin til å bli en selvstendig produsent i et ønske om mer frihet og større fritid i å gjøre sine filmer. For dette formål, fordypet han seg med byggingen av sitt eget atelier. Dette anlegget ble plassert i hjertet av bolig-delen av Hollywood på La Brea Avenue.
Tidlig i 1918, trådte Chaplin til en avtale med First National Utstillere ‘Circuit, en ny organisasjon spesielt utformet for å utnytte sine bilder. Hans første film under denne nye avtalen var «A Dog’s Life». Etter denne produksjonen, vendte han sin oppmerksomhet til en nasjonal turne på vegne av krigsinnsatsen, etter som han laget en film den amerikanske regjeringen som brukes til å popularisere Liberty Loan stasjonen: «The Bond».
 Hans neste kommersiell venture var produksjonen av en komedie håndtere krigen.
«Shoulder Arms», utgitt i 1918 på en svært beleilig tidspunkt, påviste et veritabelt mirthquake på billettkontoret og lagt enormt til Chaplin’s popularitet. Denne han fulgte med «Sunnyside» og «A Day’s Pleasure», begge utgitt i 1919.
I april samme år, sluttet Chaplin med Mary Pickford, Douglas Fairbanks og DW Griffith til fant United Artists Corporation.
Men før han kunne ta sitt ansvar med United Artists, hadde Chaplin å fullføre sin kontrakt med First National. Så tidlig i 1921, kom han ut med en seks-hjuls mesterverk: The Kid

The Kid.

Ungen der han introduserte til skjermen en av de største barne-skuespillere i verden noen gang har kjent – Jackie Coogan. The next year, he produced “The Idle Class”, in which he portrayed a dual character. Det neste året, produserte han «The Idle Class», der han fremstilte en dobbel karakter.

Etter sytti filmer der han selv hadde dukket opp i hver eneste scene, han nå rettet et bilde der han bare gikk på i noen sekunder som en ufakturerte og ugjenkjennelig ekstra – en dørvakt på en jernbane stasjon. Inntil denne gangen, filmen hadde alle vært en komedie. A Woman of Paris var en romantisk drama. Dette var ikke en plutselig impuls.  I lang tid Chaplin hadde ønsket å prøve seg på å regissere en seriøs film.

The godt rush.

Chaplin generelt prøvde å skille sitt arbeid fra sitt private liv, men i dette tilfellet de to ble uløselig og smertelig blandet. Søker etter en ny ledende dame, gjenoppdaget han Lillita MacMurray, som han hadde ansatt, som en vakker 12 år gammel, i The Kid Fortsatt ikke ennå seksten, ble Lillita satt under kontrakt og re-navngitt Lita Grey.

Chaplin raskt la ut på en hemmelig affære med henne, og når filmen var seks måneder i skyting, Lita oppdaget at hun var gravid. Chaplin fant seg tvunget inn i et ekteskap som brakte elendighet til begge partnere, selv om det produseres to sønner, Charles Jr og Sydney Chaplin.

The Cirkus.

«The Circus» vant Charles Chaplin sin første Academy Award – det var likevel ikke kalt den «Oscar» – han fikk den på første presentasjonene seremonien, i 1929. Men så sent som 1964, det syntes, dette var en film han foretrakk å glemme.  Årsaken var ikke filmen selv, men dypt anspent omstendighetene rundt sin gjør. Chaplin ble i tross av oppløsningen av hans ekteskap med Lita Grey, og produksjon av The Circus falt sammen med en av de mest upassende og oppsiktsvekkende skilsmisser av tyveårene Hollywood som Lita advokater forsøkte alle midler for å ødelegge Chaplin karriere ved å smøre sitt rykte . Som om sine hjemlige problemene var ikke nok, film syntes skjebnebestemt til katastrofe av alle slag …

På slutten av 1960-tallet, etter at årene tilbrakte prøver å glemme det, returnerte Chaplin til «The Circus» for å re-release den med en ny musikalsk score på sin egen komposisjon. … Det syntes å symbolisere sin avstemming til filmen som kostet ham så mye stress.

City Lights.

«City Lights» viste seg å være den hardeste og lengste operasjonen av Chaplin’s karriere. Ved den tiden det var ferdig hadde han brukt to år og åtte måneder på arbeidet, med nesten 190 dager faktiske skyting. Marvel er at det ferdige filmen røper ingenting av dette arbeidet og angst. Even before he began City Lights the sound film was firmly established. Allerede før han begynte City Lights lyden filmen ble etablert. Denne nye revolusjonen var en større utfordring å Chaplin enn andre tause stjerner.  Hans mime ble forstått i alle deler av verden. Men hvis Tramp nå begynte å tale på engelsk, at hele verden ville publikum umiddelbart krympe.

Chaplin frimodig løste problemet ved å ignorere tale, og gjøre City Lights i måten han alltid hadde fungert før, som en stille film. Men han forbløffet presse og publikum ved å komponere hele score for «City Lights». Premierene var blant de mest briljante kino noen gang hadde sett. I Los Angeles, var Chaplins gjest Albert Einstein, mens i London Bernard Shaw satt ved siden av.  «City Lights» var en kritisk triumf. Alle Chaplin’s kamper og angst, det virket, ble kompensert av den filmen som fortsatt fremstår som toppen av sitt prestasjoner og omdømme
The Great Dictator

The Great Dictator

Når du skriver «The Great Dictator» i 1939, ble Chaplin så verdenskjent som Hitler, og hans Tramp karakter bar samme barten.  Han bestemte seg for å pit sin kjendis og humor mot diktatorens egen kjendis og ondt. Han nytte – hvis det er det rette ordet for det, gitt ganger – fra hans «rykte» som en jøde, som han ikke var – (han sa «Jeg har ikke den gleden»). I filmen Chaplin spiller en dobbeltrolle-en jødisk barberer som mistet hukommelsen i et fly ulykke i den første krigen, og brukt mange år på sykehus før det slippes inn en antisemitt land som han ikke forstår, og Hynkel, diktatoren leder Ptomania, hvis troppene krefter Double Cross, og som vil gjøre noe langs de linjene for å øke hans muligheter for å bli keiser i verden. Chaplin’s mål er åpenbar, og filmen ender med en nå berømt og humanitære tale gjort av barber, «sett Chaplin’s egne ord.

En konge i New York.

Med A King i New York Charles Chaplin var den første film-maker å våge å avsløre, gjennom satire og latterliggjøring, paranoia og politiske intoleranse som overtok USA i den kalde krigen årene av 1940-tallet og 50-tallet. Chaplin selv hadde bitter personlig erfaring med den amerikanske uvelhet av den tiden. … For å ta opp film å gjøre igjen, som et eksil, var en utfordrende oppgave. For nesten førti år hadde han hatt den luksus av hans eget studio og en stab av fast ansatte, som forstod hans måte å arbeid. Nå selv om han måtte jobbe med fremmede, i kostbare og uvennlig leide studioer. … Filmen viser belastningen.
I 1966 produserte han sin siste bildet, “A Countess from Hong Kong” for Universal Pictures, hans eneste film i farger, stjernegalleri Sophia Loren og Marlon Brando. Filmen startet som et prosjekt kalt blindpassasjer i 1930, planlagt for Paulette Goddard. Chaplin vises kort som et skip stuert, Sydney igjen har en viktig rolle, og tre av hans døtre har mindre roller i filmen. Filmen var mislykket på billettkontoret, men Petula Clark hadde en eller to hits med sanger fra soundtracket musikken og musikken fortsetter å være veldig populært.

Siste år.

Chaplin’s allsidighet utvidet til skriving, musikk og sport. Han var forfatter av minst fire bøker, «My Trip Abroad», «A Comedian Sees the World», «My Autobiography», «My Life in Pictures» så vel som alle hans manuskripter. En dyktig musiker, men selvlært, spilte han en rekke instrumenter med like ferdigheter og anlegg (spiller fiolin og cello venstrehendt).
Han var også en komponist, har skrevet og utgitt mange sanger, blant dem: «Sing a song», «With You Dear i Bombay», og «There’s Always One You Can’t Forget»,»Smile», «Allways», «You are My Song», i tillegg til filmmusikk for alle sine filmsCharles Chaplin var en av de sjeldne komikere som ikke bare finansiert og produsert alle hans filmer (med unntak av «A Countess from Hong Kong
 «), men var forfatter, skuespiller, regissør og soundtrack komponist av dem også.
Han døde på juledag 1977, overlevde av åtte barn fra sitt siste ekteskap med Oona O’Neill, og en sønn fra hans korte ekteskap med Lita Grey.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
november 2022
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930