wenche-polio
Her er modige Sumaira Punjwani på talerstolen i Miami.
Drap på helsepersonell i Pakistan som prøver å bekjempe polio. Konferansen «Violence in the Health Sector» i Miami denne uka har hatt mange interessante innlegg om hvordan helsepersonell opplever vold, trusler og trakassering. Kun to innlegg handlet om vold fra helsepersonell mot pasienter (mitt og en som snakket om helsepersonell som dreper sine pasienter).
Blant innleggene var det historien til sykepleier Sumaira Punjwani fra Karachi, Pakistan som gjorde størst inntrykk på meg. Polio er utbredt i Pakistan og øker i omfang. Helsemyndighetene i Pakistan prøver å møte denne utviklingen med vaksinasjonsprogrammer og kampanjer, men møter sterk motstand fra bl. a. Taliban. De siste par årene er mer enn 4o helsearbeidere blitt drept når de har prøvd å gjøre en innsats på dette feltet. Også sikkerhetspersonale som har prøvd å beskytte helsepersonell har blitt drept.
Det er flere årsaker til denne motstanden mot vaksinasjoner. Det ene er religiøst og sosialt betinget; de fleste som er drept er kvinnelige helsearbeidere, og tradisjonell rolleforståelse forbyr kvinner å ta arbeid utenfor hjemmet. En annen årsak er myter knyttet til vaksiner. Taliban har erklært at vaksinene er et forsøk fra USA på å sterilisere den muslimske befolkningen i Pakistan. Denne oppfatningen ble ytterligere forsterket ved at vaksinasjonsprogrammet var finansiert fra vesten. Til tross for at pakistanske myndigheter tok over, har ikke drapstallene gått ned. Den tredje årsaken til motstanden, og i følge Sumaira den viktigste, er mistanken om at vaksinasjonsprogrammene er dekke for spionasje fra USA. Hun viser til dokumentasjon for at CIA i 2011 brukte pakistanske leger til å igangsette et falsk Hepatitt-B vaksinasjonsprogram i Bilal for å skaffe bevis for at Osama Bin Laden oppholdt seg der.
Sumaira tar en stor risiko ved å publisere artikler om dette og fortelle verden om den faren for å miste livet som pakistansk helsepersonell utsetter seg for i sin streben etter å bekjempe polio. Hun og andre helsepersonell i Pakistan trenger vår støtte.
Wenche Karin Malmedal
Miami, USA
25.10.2014

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31