mannen-bilde-med-tekst
Mannen (fjell i Romsdal)
Mannen er et fjell på 1294 m over Horgheim i Romsdalen. Mannen har en særegen tindenål. Formen kan minne om en enorm gås som sitter og skuer ut over dalen. Andre assosierer formen med bokstaven Z. Den kan sees fra dalføret.
Rasfare
Fjellet er ustabilt og en frykter et større ras, opp mot 100 mill m³. Fjellet har siden 2009 vært overvåket av Åknes/Tafjord beredskap IKS. Et mulig delskred på 2-3 mill m³ kan komme til å krysse dalbunnen og ramme bebyggelse, jernbane og europavegen, E136. Elva Rauma kan også bli demmet opp med avbrudd og fare for flom.
Høsten 2014 observerte geologene tydelig større bevegelse i fjellet. Det er svært følsomt for nedbør, og ved slutten av oktober ble flere hus evakuert og togtrafikken på Raumabanen innstilt.
En kan vente et ras når som helst. Størrelse på raset kan ingen eksakt si.
RBNETT-2009

» Trusselen om et gigantisk fjellskred fra fjellet Mannen i Romsdalen, har rystet hele Rauma-samfunnet. Det verst tenkelige scenariet forteller om millioner av kubikkmeter stein som kan rase ned fra fjellet, sperre dalføret og demme opp Rauma elv. En konsekvens av dette er at det er lagt ned forbud mot nybygg av boliger og næringsbygg på strekningen fra Horgheim og ned til Åndalsnes.
Et byggeforbud som det Rauma kommune har vært nødt til å innføre, oppleves brutalt. Verken private eller bedrifter får starte med noe som helst byggeprosjekt i sona som kan være truet av en flombølge, etter det verst tenkelige scenariet. For næringslivet på Åndalsnes betyr et byggeforbud at en rekke planer om utvidelser, nyetableringer og nybygg må legges på is. Stagnasjon er noe av det mest uheldige et lokalsamfunn kan oppleve.»
PS. Nå er dette glemt og store byggeprosjekter er i gang på Åndalsnes!


Her er Mannen live direkte fra Tv2 🙂 http://www.tv2.no/nyheter/mannen-direkte


Mannen. Film funnet på youtube av, Romsdalsmovie. 🙂

Verst tenkelige. Filmanimasjon funnet på youtube, Kjetil Svanemyr. 🙂

Bildealbum. Klikk på fotografiene for større format. Du kan også bla i albumet med piltastene på tastaturet ditt. Fotografiene og flere kan kjøpes av Leif Johnny Olestad. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31