fullmane-2015
Nydelig å se fullmånen fra Kavli den 31 juli 2015
Men… 😀
Hva er mannen i Månen?
Lånt tekst fra iltvit.no
I tusener av år har mennesket kikket opp på Månen og sett mørke skygger som kan ligne på forskjellige figurer. På Hawaii så de en kvinne, og andre har sett dyr eller fabelvesener – i vår egen kultur har vi begrepet ”mannen i Månen”.
Selv om de mørke områdene har fått navn som ”Stillhetens hav” fordi man en gang trodde at de besto av enorme mengder vann, har det i moderne tid ikke hersket tvil om at de i realiteten er knusktørre lavasletter. Til gjengjeld har det frem til i dag vært et mysterium hvorfor den geologisk inaktive Månen i det hele tatt hadde lavasletter på overflaten.
Men nå mener man å ha funnet forklaringen. Basert på gravitasjonsmålinger utført av NASAs månesonder Clementine og Lunar Prospector har forskere ved Ohio State University i USA fremstilt et topografisk kart som viser Månens forskjellige lag sett fra kjernen og ut til overflaten. Kartet avslører at Månens bakside, som alltid vender bort fra Jorden, ble truffet av et stort himmellegeme, for eksempel en asteroide, for rundt fire milliarder år siden.
Sjokkbølgen fra det ekstremt voldsomme sammenstøtet forplantet seg tvers igjennom Månen og lagde sprekker i måneskorpen. Der trengte magma fra Månens indre ut på overflaten og størknet. Nå minner de mørke lavaslettene oss om øyne, nese og munn i et ansikt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
september 2022
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930