Sakset og klippt fra NRK Nordland

Stolte innbyggere foran kolonialforretningen i Rombaksbotn nord for Narvik i Nordland. Byen som mellom 1898-1903 hadde både bowlingbane, hotell og horehus, før den forsvant.Foto: Narvik kommunes fotosamling, Ofoten museum

Hadde både bordell og bowlingbane – så forsvant byen
I fem år var det et yrende folkeliv i Rombaksbotn i Nordland. Så ble hele byen borte. Dette er Norges kanskje korteste og merkeligste byhistorie.
Her var smed, bakeri, butikker og annen virksomhet.
Innerst i Rombaksfjorden, nord for Narvik i Nordland, lå det velfungerende samfunnet med rundt 700 innbyggere. En by med yrende folkeliv, men også Norges kanskje korteste og merkeligste byhistorie.

Noen av innbyggerne i Rombaksbotn foran kafeen. Ett av mange tilbud folk hadde i den livlige byen.
Foto: Narvik kommunes fotosamling, Ofoten museum

Søstre opprettet bordellRombaksbotn hadde sin storhetstid under byggingen av Ofotbanen, som går mellom Sverige og Narvik. Nærmere bestemt fem år, mellom 1898-1903.Mange søkte lykken i byen, som hadde flere butikker, hoteller, fengsel, bakerier, en brusfabrikk, samt det som den gang gikk under navnet kjeglehall – i dag kjent som bowlinghall. Stedet virket som en magnet på dem som ville tjene gode penger, spesielt gjaldt det «rallarene». De var anleggsarbeidere som bygde jernbaneanlegg over hele Norge. «Rallarene» kom ofte fra Sverige og levde et omflakkende liv.Da «rallarene» kom hit, var det mange som kjente sin besøkelsestid. De hadde nemlig penger. Dermed fikk da også byen sitt eget bordell. Takket være søstrene Well, som sto på kaia og rekrutterte unge jenter. Søstrene ga jentene to valg. Enten kunne de få varme senger, vakre klær og rene, pene menn. Eventuelt en lusete, iskald og trist brakke med trange senger. Og dessverre, kan man jo kanskje si, falt noen for de fine kjolene.

Rombaksbotn hadde sin storhetstid under byggingen av Ofotbanen, som går mellom Sverige og Narvik. I dag fraktes jernmalm til store verdier på sporene der byen en gang lå.Foto: Narvik kommunes fotosamling, Ofoten museum

Blodspruten sto
Dit kom også borgere som ikke bare var lovlydige. Dermed fikk fengselet en sentral plass i byen.Det aller første fengselet var en kvelvet båt. En mann fotalte: – Jeg husker spesielt historien om en mann som ble slått i hjel av politiet. Bestemor viste meg gården hvor han ble dratt ut og slått ned av politiet. Det sies at blodspruten sto fra der han falt og helt opp til andre etasje. Deretter ble han slept ned til fengselet i sentrum der han døde.
Den historien er bare én av flere triste skjebner fra byen som så vidt rakk å fylle fem år. Det skjedde også flere tragiske rasulykker og sprengningsulykker som krevde menneskeliv.
To ganger var det store branner i Rombaksbotn som førte til at flere hus ble lagt i aske. Da anleggstiden var over ble det utløst en stor brann her som førte til at det ble ganske så tomt i byen. Og den ble aldri bygget opp igjen. De var egentlig ferdig med hele Rombaksbotn.


menneskeliv i den lille byen med 700 innbyggere.Foto: Ofoten museum

Enkelte hus var faktisk veldig fine, med en flott utsmykking. Noen av husene var veldig forseggjorte.For selv om naturen nå har tatt tilbake Rombaksbotn, blir historien om den gamle rallarbyen tatt vare på. Det var virkelig et levende samfunn den gangen.


Oversiktsbilde over Rombaksbotn, byen som hadde sin storhetstid fra 1898 og til den forsvant i 1903.
Foto: Narvik kommunes fotosamling, Ofoten museum

Admin: Her har Isfjordingen Lars Kolflaath (f. 1860) fra Romsdal slått seg ned med en filial av forretningen sin i Kabelvåg! I Isfjorden var det tidlig stor produksjon av klær og sko. De såkalte nordlandshandlerne satt hjemme om vinteren og produserte varer, når torskefisket startet på seinvinteren tok de med seg varene og reiste til fiskeværene nordpå. Enkelte slo seg ned for godt, så også Lars Kolflaath som startet forretning i Kabelvåg. Etter hvert opprettet han flere filialer, tydeligvis også her, med «Manufaktur og kolonialforretning» i Rombaksbotn. Lars Kolflaath var utlært skomaker, og som isfjordinger flest var han flink til å finne nisjer – så også her! 😀

3 Responses to Hotell, horehus og L.Kolflaaths Manufactur med Kolonial Forretning

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31