hundedagene

Hundedagene
Hundedagene er viktige dager
De viktige hundedagene i juli og august

Hundedagene varer i en hel måned og starter 23. juli og varer frem til 23. august. Perioden er preget av mystisisme og eldgammel folketro som stammer fra oldtidens Egypt. Hundedagene kan fortelle deg mye om været i mange måneder, hvis du vet hva du ser etter og blir klok på hvordan du skal tolke tegnene. Tolkningene er det nemlig mange meninger om.
Hundedagene er oppkalt etter stjernen Sirius, også kalt Hundestjernen. I det gamle Egypt startet Hundestjernen sin stigning på denne tiden av året. Perioden var årets varmeste og Nilen begynte å stige samtidig som Sirius, det ble flomtid langs Nilen. Egypterne forbandt elvens stigning og flom med stjernen og kalte perioden, som er den perioden solen går gjennom Løvens tegn, opp etter stjernen. Hundedagene varer fra Sirius ble synlig og begynte sin vandring gjennom stjernebildet Løven til den atter forsvant ut av synsvidde. Denne perioden sammenfalt nøyaktig med flomtiden i oldtidens Egypt. Sirius` vandring over himmelen har forandret seg siden den gang, så i våre dager stemmer ikke dette lenger, men hundedager har vi fortsatt.

Mystiske og okkulte dager
I folketroen er det mye mystisisme knyttet til Hundedagene. Mye av folketroen er knyttet til været, men det er også andre mer skumle ting ved Hundedagene. Dette er en periode for død og forråtnelse og druknedes lik som ligger i sjøen kan flyte opp til overflaten. Troen på at dette skjer i Hundedagene er fortsatt sterk hos mange på Vestlandet, hvor mennesker hevder å ha sett lik flyte opp og inn mot land den dag i dag.
Det blir også sagt at du ikke skal spise fisk som har r i navnet i denne perioden. Fisk med r i navnet og dem er det jo mange av; torsk, makrell, flyndre… skal være mindre gode i perioden. Fisken sies å være mindre fast i kjøttet og å ha dårligere smak.
Det er mye som etter tradisjonen ikke er så greit under Hundedagene. All mat skal ha lett for å råtne og få mugg. Det er dessuten vanskelig å piske fløte og klarer du det, blir kremen ofte sur.

Høytid for glassmaneter og veps
Hundedagene er dessuten glassmanetene og vepsenes dager. I fjordene i Norge samler det seg ofte enorme mengder maneter. Verre enn manetene er kanskje vepsen som blir hissig og innpåsliten under hundedagene.
t-Været og hundedagene

Størst betydning er det imidlertid knyttet til værvarsler. Varslene er imidlertid ikke entydige og varierer fra landsdel til landsdel. En del sier at været første hundedag, den 23. juli bestemmer været i resten av måneden. I Oslo het det seg at dersom været var bra 23. juli ville det forbli bra i hele perioden frem til 23. august. Andre har sagt at dersom hundedagene går inn med regn går de ut med sol. I Valdres sa folk at hundedagene slikket seg inn og bet seg ut. Noen steder er folk mer opptatte av været tredje hundedag, altså 25. juli. I Hallingdal sa folk været skulle bli som det var i tre uker fra tredje hundedag. I Hardanger så folk på de tre første hundedagene sammen for å spå været. Der het det seg at hvis de tre første hundedagene var fine ble resten dårlig og omvendt. Noen steder var det fjerde og femte hundedag som hadde mest betydning. I Numedal sa folk at hvis været var fint fjerde og femte dag så ville det bli fint i resten av hundedagene også. Verre spådommer kommer fra Hardanger hvor det het seg at hvis det regnet fjerde hundedag skulle det regne i hele syv uker.
Dette er det ikke lett å bli klok på og av og til er utsagnene direkte motstridene. Kan hende varierer tegnene fra sted til sted, slik at tredje hundedag var viktigst i Hallingdal, første hundedag i Oslo og så videre.
Sakset fra Aktiv i Oslo.

Fra boken Merkedager og gamle skikker av Per Holck står følgende:
23.juli: T- Første hundedag. Hundedagene (lat. Dies caniculares) varer til 23. (24) august hos oss, men tidsperioden varierer i de forskjellige land. I denne tiden trodde man at dersom Hundedagene begynte med godvær, og omvendt. Langs kysten ventet man seg vindstille i denne tiden. Man burde ikke bade i Hundedagene, og heller ikke la seg årelate. Da kunne man bli «tungsindig».

One Response to Hundedagene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31