- Mathias - måtte avlives grunnet påvisning av FIV-viruset.FIV – KATTEAIDS!
FIV, ofte kalt «katte-AIDS» er et økende problem og meget smittsomt.
Sykdommen er i ferd med å spre seg i hele Norge og rammer både hjemløse katter og huskatter. En av hovedgrunnen til denne eksplosive spredningen, er at folk ikke steriliserer/kastrerer kattene sine. Det blir desverre avlivet mange katter på grunn av påvist FIV/katteaids.Katter som har FIV-viruset må holdes totalt borte fra andre katter for å unngå videre smitte. Dette betyr i praksis at de må være innekatt for resten av livet, i et hjem hvor de er eneste katt. På grunn av sykdommens dødelige utgang og smitterisiko, anbefales veterinærer som regel avlivning som beste løsning. Mange katter som er vant til å gå ute vil dessuten fort kunne bli stresset og aggressive dersom de blir avskåret fra alle utemuligheter. Den eneste praktiske og etiske riktige løsning er dermed dessverre å avlive dyret når FIV har blitt påvist. Det er alltid like fortvilende når en katt har fått påvist katteaids, spesielt når vi vet at de fleste tilfeller kunne vært unngått dersom deres tidligere eiere bare hadde brydd seg litt mer om dyrets velferd! Vår eneste trøst er at dyret iallefall slapp å måtte lide en pinefull død ute.
Katteaids, eller Felint immunsviktvirus (FIV), er en uhelbredelig sykdom hos katt. Sykdommen er ikke smittsom for mennesker. Smitten spres via blodoverføring – som oftest via bittsår – parring – slåssing og er mest vanlig hos ukastrerte hannkatter som har levd noen år. Også yngre hannkatter og hunnkatter kan bli smittet. Sykdommen medfører svikt i immunforsvaret og katten blir lettere syk fordi den mangler motstandskraft mot bakterier og virusinfeksjoner.
Symptomer på katteaids: Det kan være vanskelig å oppdage smitten på katter som til daglig får godt stell. Symptomer er rennende nese og øyne og svekket allmenntilstand. Tegnene er mer synlig på katter som er hjemløse. De dør ofte av lungebetennelse eller av små sår som ikke gror men utvikler seg til enorme krater i kattekroppen. Disse kattene lider en pinefull og grusom død. Dessverre viser undersøkelser at så mye som seksti til åtti prosent av hannkatter som lever et liv i hjemløshet blir smittet av HIV – viruset. Katteaids finnes over hele landet.
Enkle tiltak som kastrering (reduserer slåsskamper) og sterilisering (unngår parring) vil bidra til dette. Kastrering av hannkatter er nok det tiltaket som har størst effekt, ettersom det er mye flere hannkatter som blir smittet. Dyreklinikker oppfordrer alle katteeiere til å kastrere/sterilisere katten sin.
Fotografiet over er lånt fra Dyebeskyttelsen i Bergen og har følgende tekst: Viser en katt med langt fremskreden FIV. Et typisk tegn på sykdommen er sår som ikke vil gro. Her ser vi hvordan dette gir seg utslag på det som opprinnelig var et bitt i øret.  I tillegg hadde katten store, infiserte sår i munnhulen, noe som hadde gjort det vanskelig for den å få i seg nok næring. Den var svært uttørret og svak. Avliving var eneste utvei. Også katten på forsidebildet – Mathias – måtte avlives grunnet påvisning av FIV-viruset.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31