Bilde fotografert på tur av Wenche Karin Malmedal i Napa Valley, California

Bilde fotografert på tur av Wenche Karin Malmedal i Napa Valley, California

Kolibriene (Trochilidae) er en gruppe med små fugler som hører naturlig hjemme i Amerika og er blant verdens minste fugler. Den kan veie så lite som 1,8 gram og blir ca 5 cm. lang. Kolibrier har vanligvis et spisst og tynt (rett eller krummet) nebb (av varierende lengde) tilpasset blomstene de drikker nektar fra. Tungen er tilsvarende lang og tilpasset næringsgrunnlaget på samme måte. Tungespissen er W-formet og har behåring, slik at næringen kan inntas mest mulig effektiv. Disse fuglene har korte ben og veike føtter som ikke brukes til å gå med, men kun til å holde seg fast på greiner og slikt. Hjernen utgjør cirka 4,2 prosent av kroppsvekten, noe som er mer enn hos alle andre fuglearter. Artene mangler nærmest luktesans, men har til gjengjeld et svært godt utviklet fargesyn (bedre enn oss mennesker). De kan også oppfatte ultrafiolett lys. Kraftig vingemuskulatur, som utgjør omkring 30 prosent av kroppsvekten, setter disse fuglene i stand til å bevege vingene i et 8-tall mønster som skaper løft (oppdrift) når vingene slår, begge veier. Det gjør at disse artene kan fly både framover og bakover, sidelengs, eller henge stille i luften. I en viss utstrekning kan de også fly opp-ned, for en kort stund.

Kolibri. Bilde: googlesøk uten opphavsrett

Kolibri.
Bilde: googlesøk uten opphavsrett

Dette kommer til nytte når fuglene oppsøker blomstene for å hente nektar, side de ofte er for tunge til å sitte på selve blomsten. De mindre artene kan ha 70–80 vingeslag i sekundet, mens de større har 10–15 slag. Under parringslek kan enkelte nordamerikanske arter ha opp mot 200 vingeslag i sekundet. Kolibrienes hjerte slår opp mot 250 ganger i minuttet under hvilepuls, og opp mot 1260 ganger i minuttet når fuglene flyr. De trekker også pusten i snitt 250 ganger i minuttet.Kolibriene er utbredt fra Alaska til Chile og finnes bare i Amerika og på noen øyer utenfor dette kontinentet, som de vestindiske øyene. Mest vanlig er disse fuglene i tropiske og sub-tropiske strøk i Mellomamerika og det nordlige Sør-Amerika. Nordlige arter er trekkfugler som migrerer sørover til Mexico og Mellom-Amerika om vinteren. Noen sørlige arter migrerer nordover.
Kolibriene oppsøker typisk mer enn 1000 blomster hver dag for å drikke nektar. Artene spiller derfor en viktig rolle i pollineringen av mange blomsterarter. Mange arter spiser imidlertid også insekter. Det daglige inntaket av nektar utgjør gjerne omkring halve kroppsvekten.
Litt tekst fra wikipedia.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31