350 000 på flukt i den Sentralafrikanske republikk.
De lever i frykt for vold, overgrep og sykdom. Etter flere tiår med konflikt har nesten ingen hørt om landet.

Hva er krisen?
En million mennesker er rammet av konflikt og vold i Den sentralafrikanske republikk, 190.000 mennesker er på flukt i eget land og 160.000 har flyktet til Kamerun og Tsjad.
Folk står overfor enorme vansker med å få helsehjelp. Landet har bare 300 leger på 4.5 millioner innbyggere, og det er stor mangel på helsesentre, medisiner og helsepersonell.
Mange lever i ekstremt isolerte regioner, og det er farlig å reise på grunn av konflikt, banditter og utbredt landeveisrøveri. Lett tilgjengelige håndvåpen bidrar til en svært utrygg situasjon.
Sivilbefolkningen har lidd en rekke overgrep og brudd på menneskerettighetene, inkludert bortføring og rekruttering av barn, drap, seksuell vold, plyndring og brenning av landsbyer, ødeleggelse av dyrket mark og tap av levebrød.
Hvorfor er det krise?
Krisen i Den sentralafrikanske republikk er en kombinasjon av væpnet konflikt, manglende helsetjenester og glemte sykdommer.
Væpnet konflikt
Den væpnede konflikten brøt ut i 2005 mellom regjeringen og væpnede opposisjonsgrupper som ønsket større politisk medvirkning og makt. Kampene varte til midten av 2008, og drev 300.000 mennesker på flukt.
I 2008 signerte flere av de største opprørsgruppene en våpenhvile med myndighetene. Likevel rapporteres det at mange væpnede grupper fortsatt er operative og tvangsrekrutterer barnesoldater.
En del grupper står fortsatt utenfor våpenhvilen. Andre væpnede grupper krysser uhindret grensene fra Tsjad, Kongo og Sudan.
Flykter fra kriminelle
Flyktningestrømmen er også forårsaket av kriminelle gjenger som angrep sivilbefolkningen. Gjengene handlet ustraffet, og dro nytte av at regjeringsstyrkene var overbelastede i kjølvannet av konflikten.
I 2008 anslo FN at en tredjedel av alle mennesker på flukt i Den sentralafrikanske republikk hadde blitt fordrevet av kriminelle gjenger.
Den sentralafrikanske republikk er også en base for utenlandske væpnede grupper som den ugandiske religiøse terrorgruppen Lord’s Resistance Army (LRA). De har rasert landsbyer, drept tusenvis og tvunget enda flere på flukt.
LRA har lenge kjempet mot myndighetene i Uganda, og har de senere årene angrepet landsbyer i Sudan, Kongo, Tsjad og Den sentralafrikanske republikk, blant annet for å bortføre og rekruttere barn.


Manglende helsetjenester
Den sentralafrikanske republikk har 4,5 millioner innbyggere, men bare rundt 300 leger, og bruker svært lite ressurser på helse.
Resultatet er at befolkningen har minimal tilgang til helsetjenester, og noen av verdens verste statistikker for forventet levetid, barne- og mødredødelighet og hivsmitte. Gjennomsnittlig levealder er bare 48 år.
Glemte sykdommer
I tillegg er Den sentralafrikanske republikk det landet som er verst rammet av den glemte sykdommen sovesyke, som rammer opp til 10 % av befolkningen i noen områder. Vi kaller sovesyke for en glemt sykdom fordi det er liten forskningsinnsats på sovesyke, samtidig som det er et enormt behov for medisiner og metoder for diagnose.
Sykdommer som malaria, tuberkulose og hiv/aids, underernæring, luftveisinfeksjoner og vannbårne sykdommer er også utbredt.
Hvorfor trenger denne krisen mer oppmerksomhet?
Leger Uten Grenser mener at oppmerksomhet kan føre til viktige endringer. Hvis mediene glemmer viktige saker, blir ikke politikerne opptatt av dem. Hvis politikerne ikke er opptatte av en sak, settes heller ikke nødvendige tiltak i gang: Det er blant annet viktig at store giverland engasjerer seg for å hjelpe, og at flere hjelpeorganisasjoner kan og vil jobbe i landet. I tillegg trengs politisk press for å få en løsning på konflikten.
Leger uten grensers arbeid.
Leger Uten Grenser har arbeidet i Den sentralafrikanske republikk siden 1997. I 2009 hadde hjelpeorganisasjonen 963 feltarbeidere i landet og mange prosjekter, blant annet: Hjelp til befolkningen gjennom mobile klinikker, sykehus og hjelpesentre
Behandling for tuberkulose, hiv/aids, malaria, underernæring og sovesyke.
Fødselshjelp samt operasjoner av vaginal fistula.
Distribuering av nødhjelpsartikler til internt fordrevede.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31