Skadelig planteolje.
Palmeolje er en vegetabilsk olje (planteolje), i likhet med rapsolje, olivenolje og solsikkeolje. Forskjellen er bare at mens disse oljene består av umettet fett, og dermed er bra for helsen, inneholder palmeolje store mengder palmitinsyre. Dette er en mettet fettsyre som viser seg å ha en kraftig kolesteroløkende effekt.

Også et miljøproblem.

Palmeolje utvinnes av oljepalmetreet, og er en av de mest produserte planteoljer i verden. Oljepalmer plantes i store plantasjer, og er derfor en trussel for regnskogen fordi store mengder regnskog hogges for å lage palmeoljeplantasjer. Palmeolje brukes ikke bare i matvarer, men også i produksjon av kosmetikk og biodrivstoff. Norge importerer rundt 15 tusen tonn palmeolje i året, der en stor del blir brukt i matvarebransjen.

Skjult informasjon

I dag er alle matvareprodusenter pålagt å skrive en ingrediensliste på matvarene sine. Problemet er bare at når det kommer til fett, så holder det å skrive ”vegetabilsk fett” eller ”animalsk fett”. De som har palmeolje i sine matvarer kommer derfor unna med å skrive ”vegetabilsk fett” ettersom palmeolje jo er en type vegetabilsk fett. Problemet er bare at mens andre typer vegetabilsk fett regnes som sunt, er palmeolje absolutt ikke bra for oss. Skal du være helt sikker på at du ikke får i deg palmeolje, bør du altså velge matvarer som ikke er merket med vegetabilsk fett, men der det heller står hvilken type olje som er brukt, for eksempel rapsolje eller solsikkeolje.

Rikshospitalet

Allerede i 2007 advarte Rikshospitalet  folk mot den økende mengden palmeolje i maten vi spiser. – Jeg er svært overrasket over at det brukes så mye palmeolje i Norge, sier overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet Radiumhospitalet HF i Oslo. Klinikken behandler mennesker som har så høyt kolesterol at de står i fare for å dø av hjerte- og karsykdommer hvis de ikke spiser riktig. Palmeolje er med på å øke risikoen for sykdom fordi det hever blodkolesterolet. Retterstøl mener derfor at bruken av palmeolje i mat bør reduseres til et minimum.

Skjuler seg bak «vegetabilsk»

Når du kjøper en vare i butikken der det står vegetabilsk olje på ingredienslisten, tror du kanskje at det tross alt er en sunn olje du får i deg, med enumettet eller flerumettet fett. Og hvis det står animalsk olje eller animalsk fett så er det mettet fett og usunt for hjertet.

For de fleste vegetabilske oljer er det også slik. Olje fra raps, oliven, solsikke, peanøtt og soya er sunne vegetabilske oljer som inneholder mye enumettede og flerumettede fettsyrer som er med på å redusere det farlige LDL-kolesterolet i blodet.

Men produsentene er ikke pålagt å skrive hva slags type vegetabilsk olje produktet inneholder. Dermed blir det umulig for forbrukeren å finne ut hvilken type vegetabilsk olje som er brukt.

– Forbrukerne tror jo da at produktet inneholder en sunn olje, mens det egentlig dreier seg om palmeolje som er full av usunt mettet fett, sa overlege Retterstøl ved Lipidklinikken.

Palmeoljeguiden fra Grønn Hverdag.

I palmeoljeguiden kan du sjekke hvilke matvarer som inneholder palmeolje, og hvor mye ved å KLIKKE HER.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31