Perser Exotic.
Historien om rasen Exotic startet i USA rundt 1960 med en helt annen rase, Amerikansk Korthår. Oppdrettere av Amerikansk Korthår var på denne tiden på utkikk etter en måte å forbedre type og farger på sin rase. De mente løsningen kunne være å parre sine Amerikansk Korthår med sølv-Persere, i håp om å få den nydelige sølvpelsen og den grønne øyefargen over på sin rase. Kattungene de fikk var riktignok vakre, men de lignet overhodet ikke på Amerikansk Korthår. Jane Martinke, en oppdretter av Amerikansk Korthår, så hvordan disse parringene gradvis ødela for rasen, ved at den gikk mer og mer bort fra sitt sanne utseende. Samtidig syntes hun jo at disse nye kattene var nydelige, og fikk derfor ideen om at de kanskje kunne danne grunnlaget for en helt ny rase. I 1966 sendte hun inn forslag til The Cat Fanciers’ Association, CFA om å etablere en ny rase. I utgangspunktet ville man at navnet på denne nye rasen skulle være «Sterling», på grunn av den vakre sølvfargen. De skulle se ut som Persere, men ha kort, plysjaktig pels. Arbeidet endte imidlertid i en standard for en rase ved navn «Exotic Shorthair». Selv om man opprinnelig hadde sett på den nye rasen som en sølvrase, ble den godkjent i alle Perserens farger. I tillegg til parringene mellom Amerikansk Korthår og Perser, gjorde de tidlige oppdretterne også noen parringer mellom Amerikansk Korthår og Burmeser, og noen få med Russian Blue. I Europa var det først og fremst Britisk Korthår som ble brukt. I starten møtte man stor motstand blant Perser-oppdrettere, og det var vanskelig å få brukt gode Perser-linjer i arbeidet med Exotic. Men etterhvert som rasen ble mer etablert og populær, myknet Perser-oppdretterne opp og flere og flere Perser-linjer ble brukt. Perser Exotic ble anerkjent som rase i The Fédération Internationale Féline, FIFé i 1986. Kilde: Rasekatter.no som igjen har brukt kilden The Cat Fanciers’ Association.
Lik standard som perser.
Etter hvert begynte perseroppdrettere å se hvilke muligheter som lå i det å avle fram en korthåret variant av perser. En mer lettstelt katt, men likevel en cobby, bamsete katt med søte, vidåpne øyne og kraftig, lavbent kropp. Exoticken bedømmes etter samme standard som perser, men det er jo kanskje enda vanskeligere å stille ut en slik katt som ikke kan skjule seg bak en stor pels. Pelslengden kan variere noe, men den skal gi et hovedinntrykk av en kort, plysjaktig pels. Underpelsen skal helst være meget tett, for med støtte av underpelsen kan dekkhårene være så lange som fem cm. Noen exotic har svært tett underpels, så det nærmest er umulig å dele pelsen og se huden.
Her er noen fotografier av en Perser Exotic Blåcreme herlig jente som bor i Isfjorden, som til daglig blir kalt Becca. Hun er ca. 13 uker på fotografiene.

 

 

 

 

One Response to Perser Exotic

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31