Rauma kommune

 

Rauma er en kommune i Romsdal i Møre og Romsdal. Den grenser i nord og øst til Nesset, i sørøst til Lesja, i sør til Skjåk, i sørvest til Norddal og Stordal, og i vest til Vestnes. Over fjorden til nordvest ligger Molde kommune. I kommunen ligger bygdene Vågstranda, Måndalen, Innfjorden, Isfjorden, Eidsbygda, Rødven, Åfarnes, Mittet, Marstein, Verma og kommunesenteret Åndalsnes.

I kommunestyret den 30. mai 2006, vedtok Rauma kommune en visjon, som ledd i merkevarebyggingen av kommunen. Den lyder slik: Vi skal bli verdens beste kommune for naturglade mennesker.

Infrastruktur. Rauma med tettstedet Åndalsnes, er knutepunktet mellom den indre delen av Romsdal og de større byene Molde og Ålesund. Gjennom Romsdalen går også Raumabanen, som er den eneste jernbanestrekning med stoppested i Møre og Romsdal. Raumabanen knytter Møre og Romsdal til Dovrebanen, som går mellom Trondheim og Oslo.

Tusenårssted. Kommunens tusenårssted er Jernbanetorget, sentralt beliggende på Åndalsnes. Togkapellet, Rallarmonumentet, et rullebrettanlegg og en gjestehavn finnes i samme området.

Kultur. Rauma har et allsidig kulturliv. Sommeren 2006 startet byggingen av Rauma kulturhus på Åndalsnes. Det ble åpnet sommeren 2007 og har bibliotek, konsert- og kino-sal.

Festivaler.

  • Den norske fjellfestivalen – for «naturglade mennesker i alle aldre». Arrangeres årlig i juli.
  • RaumaRock – Arrangeres årlig, første helga i august.
  • Sinclairspelet på Klungneshistorisk spill om Skottetoget, settes ikke opp hvert år.

Romsdalsmartnan. Martna tradisjonene i Romsdalen (Romsdalsmarkedet) er over 1 000 år gamle. Tradisjonen tro, er det årlig martna på Åndalsnes, selv om innholdet i martnaen er nokså forandret.

Museer.

  • Konfeksjonsmuseet i Oddfred Tokles konfeksjonsfabrikk i Isfjorden gir kunnskap om norsk konfeksjonsindustris historie, og plasserer Romsdal i denne sammenhengen.
  • Norsk Tindemuseum

Kirker.

Grytten prestegjeld er prestegjeld i Rauma kommune, og underlagt Indre Romsdal prosti, i Møre bispedømme. Det er 12 kirker og kapeller i kommunen.

Kjente Raumaværinger.

Se Kategori: Personer fra Rauma, for alle personer fra Rauma med omtale på Wikipedia.

Basisdata.

Innbyggernavn                       Rauming     

Adm. Senter                            Åndalsnes

Status                                     Kommune

Land                                       
Norge

Fylke                                       Møre og Romsdal

Karakteristikker.

Areal                                       1 500 km2 (1. januar 2009)

Kommunenummer                  1539

Befolkning                              7 376

Målform                                  Nøytral

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31