Sitkagran. Fremmedart.
Sitkagran er det fremmede treslaget som er plantet i Norge i størst utstrekning. Arten vokser svært godt i oseaniske strøk. Den har god frøproduksjon, og arten har evne til å spre seg fra steder den er plantet.
Den kan utkonkurrere Norsk gran og furu.– Må iverksette tiltak mot sitkagrana nå.
Sitkagrana fortrenger norske treslag, og klimaendringer vil gi den enda større fortrinn. Skal man lykkes i kampen mot sitkagrana må man gjøre noe nå, sier forsker.
Den amerikanske sitkagrana trives i Norge. Modellering viser at den kan bli en trussel mot biodiversiteten, særlig i kombinasjon med klimaendringer, skriver forskning.no. Forskere mener at klimaendringer kan bety et mer oseanisk klima på Vestlandet, med økt nedbør og vind. Sitkagrana tåler begge deler, og det er antatt at klimaendringer vil favorisere sitkagran i forhold til vanlige norske treslag. Mer enn 500 000 dekar er tilplantet med sitkagran på Vestlandet, i Trøndelag og de sørlige delene av Nord-Norge.
– Modellering viser at klimaendringer kan føre til omfattende spredning av sitkagran, noe som igjen kan gi betydelig reduksjon av biodiversiteten. Min oppfatning er at man må gjøre noe nå hvis man skal lykkes med tiltak mot sitkagrana, sier Ole Reidar Vetaas fra Institutt for geografi ved Universitetet i Bergen.
Negativ effekt: Sitkagrana har en negativ effekt på det biologiske mangfoldet under trær som har spredd seg fra plantefelt. – Venter man i eksempelvis nye femti år, vil mange av trærne være så store at arbeidet med felling vil bli svært krevende. I tillegg vil arten ha spredd seg, sier Vetaas.
Årsaken til at forskere er redd for sitkagrana er at den er et av de største bartrærne vi kjenner til. Sitkagrana kan nå en høyde på mer enn 50 meter og har et livsløp på 700 år. Den er en typisk kystart i Amerika der den kom fra, og har også blitt det i Norge. Fordi den kan bli så høy rager den over vanlig norsk gran og furu, noe som gir den et konkurransefortrinn. Den store høyden gjør at sitkagrana stjeler lys og dermed har en negativ effekt på det biologiske mangfoldet under trær som har spredd seg fra plantefelt.
Kilde: Wikipedia Commons Knut Skopen, Norsk Landbruk og Biopix.
Administrator anmerkning: Hoved problemet med Sitka grana er at den er planta mykje vilt, utan tanke på å kunne hauste den til tømmer. Langs heile kysten gjekk skuleungar og planta både før og etter krigen, bønder på småbruk fekk planter annmass, ingen hadde noen kontroll. Ofte vart dei planta i nærheten av husa for å gje ly, men i dag når desse gardane er fraflytta, har grana vakse seg høg og brei og er vanskeleg å felle.  Husk, her dreier det seg om mange øyar og veglause stadar.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31