Grønt hav forbindes ofte med langt varmere strøk enn Rauma.
Dette er et vanlig fenomen når sommeren nærmer seg.
Kalkalgen opptrer gjerne i store mengder.
Kalkalgen er ikke farlig. Verken for fisk eller mennesker. Når det blir store mengder farger den sjøen grønn eller turkis. Det er vakkert å se på, men sikten i sjøen blir sterkt redusert. Der man før kunne se bunnen på flere meter reduseres vertikalsikten til bare noen centimeter.
Fisken forsvinner. Fisken mistrives i farvann med mye kalkalger. Det er mulig at den setter seg fast i gjellene og at fisken foretrekker å gå ut av fjordene eller senke seg til større dybde.
Fra gammelt av sa de at fisken trekker ut og ned når havet blir grønt. følge nettsiden til Havforskningsinstituttet, er oppblomstringen av planteplanktonet ufarlig. Ulempen med planktonoppblomstringen er at den gjør havet uklart, og hindrer sikt for sjøpattedyr.
Havforskningsinstituttets nettsider kan opplyse om at de har gjort svært få observasjoner av sel eller hval i områder med mye Emiliania-alger. Det har også vært påstått ved flere anledninger at fisken blir borte når havet farges grønt.
Denne grønnaktige fargen er mest sannsynlig en indikator på store oppblomstringer av en algetype med navn Emiliania huxley. Den grønne fargen på sjøen oppstår når sollyset reflekteres fra kalkplatene. Cellene er dekket med kalsiumskjell og algene kan forekomme i store konsentrasjoner.
oppblomstring av algen skje dersom havtemperaturen stiger. Grønnfarging som resultat av Emiliania huxley ble for første gang registrert i 2001. Siden den gang har det forekommet ved flere anledninger, og det grønnaktige havet anses nå for å være et rimelig normalt sommerfenomen.
ALGE: Her er «synderen» – denne encellete algen er trolig årsaken til at sjøen er lysegrønn.
Foto: Havforskningsinstituttet
Legg igjen en kommentar