Klikk på bildene for større format og du kan også bruke venstre og høyre piltast på tastaturet ditt for å bla frem og tilbake.


St. Carolus sykehus var et privat sykehus opprettet av St. Carolus Borromeussøstrenes kommunitet i Molde. Fire søstre begynte med et enkelt hospital i St. Sunniva menighets prestebolig i 1925. I desember 1934 kunne de imidlertid innvie et nytt og tidsriktig sykehus i funksjonalistisk pussarkitektur på Reknes med operasjonsavdeling og røntgenanlegg. Sykehuset samarbeidet med Reknes sanatorium om behandling av tuberkuløse.
I etterkrigstiden fungerte sykehuset som fødestue for byens befolkning, og Kjell Magne Bondevik er blant de som ble født der. Fra 1955 hadde sykehuset også en egen øre-, nese-, halsavdeling.
Møre og Romsdal fylkeskommune kjøpte sykehuset i 1968, og gjorde det til en avdeling av Fylkessjukehuset i Molde. I 1995 ble avdelingene på St. Carolus flyttet og samlokalisert med de andre somatiske avdelingene ved det daværende Fylkessjukehuset i Molde på Lundavang. Bygningen huser i dag en avdeling av Statens Vegvesen.

St. Carolus Borromeussøstrene.
St. Carolus Borromeussøstrene er en katolsk, kvinnelig kongregasjon. Den fulle navn er Kongregasjonen av søstrene av nestekjærlighet av St. Carolus Borromeus, som forkortes C.B.. I Nederland er de kjent som Zusters Onder de Bogen, et kallenavn som kommer fra den arkitektoniske buen mellom deres moderhus og kirken ved siden av.
Kongregasjonen ble grunnlagt av Elisabeth Gruyters i Maastricht i 1837. Hun valgte St Karl Borromeus som vernehelgen, og tok hans navn med i kongregasjonens.
Det er i underkant av 800 medlemmer, fordelt på ni land. Den er størst i Nederland og Indonesia; i begge land er det mer enn 300 medlemmer.
St. Carolus Borrmeussøstrene kom til Norge i 1923, på invitasjon fra biskop Johannes Olav Smit. Han hadde grunnlagt en katolsk misjonsstasjon i Molde, og ønsket søstre dit for å øke aktiviteten. Fire søstre fra Nederland, ledet av moder Fulgentia, ankom Molde i juli 1923.
Lenke til Sisters of Charity of St. Charles Borromeo : http://www.cbsisters.net/gb/
Teksten er fra flere steder på Wikipedia.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
november 2022
M T O T F L S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930