staren-2015

Bilde fra Wikipedia

Bilde fra Wikipedia

Utryddingstruet – Stæren kommer igjen og igjen og er velkommen, om enn så lenge.
Hva kan menneskene gjøre for å forhindre utryddelse av arter?
Faktumet tilsier at utryddelser oftest er et resultat av menneskets påvirkning. Overdrevet jakt og ødeleggelser av hekkeområder er eksempler. Når det gjelder den allerede omtalte vandredue, ble denne utryddet av jakt kombinert med uthugging av skogsområder som var viktige for hekking. Heldigvis er det slik i dag at naturvernorganisasjoner overvåker bestander av fugler og dyr. Dette er en sikkerhetsvintil mot grådig jakt og andre uhumane former for utrydding. Likevel blir arter oppført på rødlisten, så det gjenstår mye arbeid for å sikre alle arters eksistensgrunnlag. Naturverngrupper, og ornitologisk foreninger, jobber for å bidra til bevaring av arter. Norsk Ornitoligiske Forening kartlegger og ringmerker fugler med tanke på vern og tiltak for vern av disse.
Den enkelte person kan også, på enkelt vis, hjelpe fugler med oppføring av fuglekasser og litt mat om vinteren. Stæren, som nevnt fra begynnelsen, hekker gjerne i fuglekasser om bare hull og gulv er store nok (henholdsvis 5 og 13 centimeter). Det er også viktig å opptre anonymt og forsiktigt overfor fuglereder, hekkeområder og spillplasser. Vi hører stadig om mennesker som blir stoppet på grensen ut av Norge i forsøk på å smugle med seg sjeldne egg og fugler. I så måte er det viktig å verne om hekkeplassene.
Norge har altså 471 registrerte fuglearter, på verdensbasis eksisterer det nesten 10 000 arter. Den norske bestanden er dermed ganske beskjeden i stor sammenheng, og det skulle vel ikke være noen umulighet for oss å ta vare på disse.
Alt hjelper, og ett sted må vi begynne!
Sakset litt tekst fra Fjalar.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
oktober 2022
M T O T F L S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31