Før i tida kunne ein ikkje kjøpe leiker i butikken. Då måtte ein bruke sin eigen fantasi. Her er ei liste over aktivitets-leikar. Har du noko å tilføye må du ikkje nøle med å kontakte oss.
Under menyen Til Barna finn du fleire sider med leikar, har også lagt til nokre moderne spel i menyen. Vil også leggje til telefonnummer på kontaktpersonar om du treng det under menyen Til Barna.
Her på denne sida ligg ei liste over gamle kjende leikar som tekst 🙂 Det er så som så med rettskrivinga, då leikane er skrevne i forskjellige aldre.

Ball på vegg
Man kaster en stor eller liten ballmot en vegg. Først en gang med begge hender,også to ganger med venstre, så to ganger med høyre. Tre ganger under kne på hver side. Fire ganger på begge sider bak ryggen. Fem spark med begge knerne. Seks spark med begge føtene. Et kast på veggen og snu rundt før man tar imot ballen igjen.
Boksen går
Man må ha en boks/postkasse
Det kan være så mange spillere man vil. jo flere jo bedre. Først skal det bli en som blir valgt ut til å stå å telle ved boksen. Det spiller ingen rolle hvor mye man teller, det kan dere velge selv. Og resten de skal gjemme seg. Når den som står ved siden av boksen er ferdig med å telle så kan den personen se rundt. Hvis den har funnet en skal den løpe til boksen å si F.EKS Peter på boks. Så må den som er tatt komme fram og sette seg ned eller gjøre noe annet til resten av andre folka er tatt eller hvis det er en som sier boksen går! Hvis det er en som løper å tar på boksen å sier boksen går da må den som står nå må stå igjen.
Dansk stikkball
Dansk stikkball ligner veldig på ballsisten, men i stedet for å få sisten når man blir truffet av en ball, må man her gå ut av banen. Når den man ble truffet av selv blir truffet, kan man gå inn på banen igjen. Her kan man spille på et større område med hele grupper. Dersom man bruker dette til oppvarming kan man med fordel variere ved at de som blir truffet må løpe en strafferunde i en oppsatt løype, f. eks. med bukker, sit- ups og lignende. Deretter går de direkte inn på banen igjen. Dette er en fin måte å skape aktivitet på.Det er best med 10-20 personer.Et smart sted å leke det er hvor det er ikke noe å snuble i. Det er bra som oppvarming
Dyre-sisten
Du trenger rundt 15 stk, og en lite område ogt to som har’n. Leken går ut på at de to som skal være har’n skal ta de andre som er med, og de som blir tatt skal leke et dyr med kroppen. Da må de som er igjen gå foran den som er tatt og være det samme dyret.
Dødball
Man må ha en bane, 2 lag med over 7 spillere, balltrær og en tennisball. Innelaget starter med ballen, og en fra dette laget skal slå ballen (en tennisball) med et balltre. Når personen har slått ballen, skal vedkommende løpe rundt banen, fra høyre til venstre. De som spiller på utelaget, skal prøve og fange ballen og kaste den til personen som står i dødboksen. Han i dødboksen skal ta det ene beinet inn i boksen og rope: Dø!. Dersom personen som løper ikke står i noen av sirklene, Når han sier dø! da er han/hun død. Han/hun er dersom en av lagkameratene klarer å løpe hele banen rundt på sitt eget slag.
Dersom det bare er en person igjen inne, har siste person 3 slag . Dersom ikke en av lagkameraten ikke kommer inn i løpet av de tre slagene, bytter inne og utelaget plass.
Ute- og innelaget bytter også plass dersom en fra utelaget tar ballen med en hånd (enhåndspol), eller to ganger med to hender (tohåndspol).
Egget
Da må du ha en ball den som har ballen den kan sprette til noen den som blir stikki da har du to egg vis den sier navne ditt den må du sprettet til.vis ballen kommer for høyt da må du prøve å ta i mot.
Fruktsalat
Man må ha stoler i en ring. Det skal være stoler til alle minus en. Det er mer morsomt desto flere som er med.
Bestem deg for tre frukter å bruke, f. eks. appelsiner, bananer og kiwier.
Alle som er med blir delt inn i grupper i fruktene. F. eks. kan en være i appelsiner, en annen i bananer osv. Det er viktig å ha flere enn en person i hver gruppe.
Alle setter seg på en stol. Siden det er en stol for lite, er det en som ikke får sitte. Denne personen står.
Personen som står, kan bestemme seg for en frukt-gruppe som skal opp og vandre. Han eller henne sier så denne frukten.
Alle som er denne frukten er nødt til å reise seg opp, for så å lete etter en annen stol de så setter seg på.
Samtidig prøver personen som står, å sette seg ned på en stol.
Man kan IKKE sette seg tilbake på stolen man satt på.
Personen som ikke fant en stol å sette seg på, er den som står.
Den som står kan også si «Fruktsalat». Da må alle reise seg opp for å finne en stol.
Gi et lite vink
Gi et lite vink er nesten akkurat som gjemsel.
Man trenger en del spillere, og en som skal stå.
Den som står skal telle til f.eks 60, mens de andre gjemmer seg.
Når han er ferdig og telle skal han begynne å lete etter de som har gjemt seg.
Hvis han finner noen, kan de som ikke er funnet vinke til de andre, og da kan de gjemme seg igjen.
Sånn fortsetter det helt til alle er funnet. – Da er det en ny som skal stå.
Gjemsel
De som er med velger en som står
Den som står skal telle så mange sekunder dere har blitt enige om, når den som står har telt ferdig skal dem lete etter alle som er med
Den første som blir sett skal stå neste runde.
Er best med 3-4 personer.
Et smart sted å leke det på, er hvor det er mange steder man kan gjemme seg på.
Gris (lek)
Antall deltakere: Fra to og oppover Utstyr: En ball
Deltagerne steller seg i ring, og kaster ballen mellom seg. Man kan kaste ballen til hvem man vil. Det er også lov til å lure de andre litt, slik at overraskelsen over å få ballen gjør sitt til å miste den. Den av spillerne som mister ballen får tildelt en bokstav. Første bokstav er G, neste er R, deretter følger I også S.
Har’n
Har’n er en lek som lekes stadig vekk. Her er noen regler til den vanlige leken.
Leken kan lekes på et stort eller et lite område, med få hindringer man kan snuble i. Det blir mye løping, så ikke ha f. eks. en sekk på gulvet!
Det er mer morsomt om mange leker det. Jo flere, jo bedre!
Hele tiden er det en person som er «Har’n».
Personen som er «Har’n» skal prøve å ta på en annen, og samtidig si «Har’n!». Dermed er det personen som blir tatt på som er «Har’n.
Slik går leken hele tiden.
Hauk og due
Man må ha et rom. Det blir først valgt ut en som skal hvere hauk – resten skal være due. Hauken skal så på midten og duene skal så på ved en vegg og løpe over til den andre siden av veggen uten å bli tatt av hauken. Hvis hauken tar en av duene blir den duen til en hauk så jo flere hauken tar jo flere hauker blir det. Så duene må være forsiktige. det blir også valgt ut en due mor. Den due moren må rope på de andre due ungene sine. Due moren må si  » så roper due ungene » » så sier moren » så må due ungene løpe uansett!
Hoppe strikk
Trenger strikk og menneske bein.
Man skal hoppe litt forskjellig . f.eks: KING KONG KINAMANN leker atte det er 2 stykker som står på hver sin side av strikken med beina inni strikken , så sier de : «king kong ,kinamann han er født i kina-land« så lager de no tull med strikken , så sier de som står f.feks «Ny malt» og da kan ikke de som skal gå igjennom være nær strikken , men vis de som står ikke sier no kan de som skal gå igjennom være ner strikken. Vis de er nær strikken og de som står sier «ny malt» må den personen stå.
Hull i hatten
Man trenger en ball og ca fem spillere.
Fire av de fem spillerne stiller seg opp på rekke ved siden av hverandre mens en står igjen foran de andre. Den ene som står foran de andre må tenke på et navn, så må den kaste ballen til den første på rekka og si f.eks hvis han/hun tenkte på Tomine så måtte han ha sagt: et jentenavn på T og så kaste ballen. Da må den som får ballen gjette på et navn, og kaste den tilbake. Hvis det har gått en hel runde og ingen har gjetta det navne han/hun tenkte på må han/hun ta en bokstav til som da blir TO. Og hvis den første eller noe sånt gjetter Tomine som da er det riktige navnet må han/hun vente til hele runden er ferdig og da si f.eks: Hull i hatten på Fredrik! Hvis har gått så mange runder at han/hun skal si den siste bokstaven må han/hun skrive den siste bokstaven på ryggen til de fire andre som er med. Etter han har skrevet det på den siste ryggen sier han en, to, tre og da må de fire andre rope TOMINE så raskt de kan, og de som ropte det raskest vant den runden. Og da må han/hun sprette ballen i bakken og løpe så fort den kan helt til da Fredrik har tatt ballen og roper stopp! Da må han/hun stoppe også må Fredrik spytte så langt han kan, og gå ditt han spytta. Også må han ta tre store elefantskritt og da må han/hun lage en stor runding ut av hendene sine så må Fredrik prøve og få ballen gjennom der, hvis han treffer er det hans tur, og hvis han bommer er det den som sto sin tur en gang til!
Hvordan ser min venn ut
Alle som er med sitter i en ring. En person går litt langt vekk, for å ikke høre noe. De andre i ringen skal prøve å finne en person som han/hun som har gått vekk fra ringen kjenner. Når de i ringen har gjort det, skal han/hun komme tilbake til ringen og spørre om den personen. For eksempel: Om personen er gutt og jente, om hvilke øyen farge, hårfarge og andre ting. Tilslutt finner den som har gått rundt og spørt hvem personen er.
Kaffen koker
En sitter på knærne med et passe langt tau i hendene.
Så sviger den i midten tauet over hodet (men så lavt at man kan hoppe over det).
Den i midten sier kaffen koker kaffen koker for den som har noe rødt på seg (kan ha alle farer skal hoppe til jeg sier kaffen koker.
Når du feiler må de sitte i midten. Og slik fortsetter det.
Katt og mus
Dere stiller dere i ring, og velger ut en som skal være katt og en som skal være mus. Dere skal velge en som dere har veldig lyst til å hjelpe. Dere holder hverandre i hånden og dere kan holde opp hånden og hjelpe musa. Katten skal også jage musen. Når katten har tatt musen, blir katten til en mus, og dere velger ny katt,dette går altså på tur. Det må være over 7 mennesker som må være med.
Kappe land
Kappe land er slik at man skal kutte en stor firkant på bakken(best med jord på bakken.) Så skal man kaste kniven inn i firkanten og kutte en strek den kniven peker, da har man kappet litt land. Den som vinner er den som har størst og flest land.
Kanonball
Oppdeling: For å spille kanonball så må du dele opp i to like lag, gjerne så gjevne som mulig også. Laget velger en som er konge, og den personen som blir valgt til konge har 2 liv og skal stå bak motstanderen sin banehalvdel.
Kongen: Kongen kan velge når han/hun vil komme over til den andre banehalvdelen hvor resten av laget er. Mange spiller med at kongen kan gi et liv til andre spillere som er døde. Men det finnes noen som ikke gjør det også. Den som blir valgt til konge burde være en som er flink i kanonblall.
Kanonball banen: Kanonball banen er ca 12 meter lang og ca 5 meter bred. Det er en strek i midten av banen, du kan ikke trå over streken får å skyte. Da blir det motstanderens sin ball. Du kan heller ikke løpe ut av banen i spillet
Død: Hvis du blir truffet og ballen og ikke tar imot så blir du død, og må gå over til den andre siden hvor kongen står. Men hvis du klarer og ta imot en ball så blir du reddet. Men det er lurest og komme seg unna.
Kaste på stikka
Man setter en pinne ned i bakken.
Så hives alle spillerne en 5 øring og prøver å komme nærmest pinnen/stikka.
Den som kommer nærmest pinnen, tar en mynt og sier enten krone eller mynt.
Hvis han/hun får krone så han/hun alle de myntene myntene med krone opp.
Den som ikke har flere mynter igjen er ute av leken.
Man spiller helt til det står igjen en som har alle myntene.
Den ene som står igjen med mest mynter har vunnet leken.
Du kan spille så lenge du vil.
Kongen befaler
Kongen befaler er en lek det som er konge den må si kongen befaler at du må gjøre noe eller sier kun dans hvis konge sier bare det ikke sier konge befaler da er man ute hvis konge sier stopp eller sier bare stopp.
Kongen på haugen
Finn en liten topp
Finn en som starter på haugen
Den personen som starter på haugen skal så forsvare haugen, ved å dytte ned de andre som prøver å komme opp på haugen. Hvis dere etter en stund ikke greier å få personen ned, kan dere gjerne bytte.Det er ikke lurt å ha med mer enn fem personer. Dette er en veldig enkel lek for folk som ikke har noe å gjøre.
Løpe om kapp
Man stiller seg opp på en linje, og gjør seg klar til å løpe. Første man til målet er vinneren.
Mål: Du må ha laget et sted som kan være mål.
Hvor mange: Det er lurt å være mange.
Pakkeleken
Pakk inn en liten ting i mange forskjellige papir utapå hverandre. De som er med må sitte i en ring, og det må være en som kan styre musikken. Man sender pakka rundt mens musikken går, men når musikken stopper, skal den som holder pakka ta av et av papirene. Sånn fortsetter det en stund.Etterhvert blir det ikke mer papir igjen, og da er det den som tok av det siste papiret som vinner tingen som er inni der.
Man leker det ganske ofte i bursdager osv.
Pilsisten
Pilsisten er omtrent som gjemsel. De som gjemmer seg tegner piler til der de gjemmer seg. Han(eller hun)som står ser ettter pilene på bakken for å finne de andre.
RevKrok
Man trenger 2 personer for å få lekt det, disse legger seg på ryggen med beina hver sin vei og har dem rett opp. Det er om og gjøre og vippe den andre over.
Råttent egg
Alle står i en ring, en går ut og tar et tørkle handa. Alle i ringen lukker øynene. Den som har tørkle i handa går rundt ringen, han/hun skal prøve å legge tørkle bak en som står i ringen, uten at han/hun merker det. Hvis han/hun i ringen merker det før han/hun som har lagt det bak har kommet rundt ringen, skal han/hun som har lagt tørkle være igjen. Da har han/hun blitt et rottent egg. Hvis den som står i ringen IKKE merker det før han/hun har kommet rundt ringen, er det han/hun som sto i ringen som må ut. Da har hun/han som måtte ut et råttent egg.
Sette halen på grisen
Man har en plakat som det er en gris på. Også er det en som skal prøve å tegne halen på grisen, og for at dette skal bli vanskelig skal den som tegner ha et bind foran øynene. Når man leker sette halen på grisen behøver man ikke være flere enn 2 personer. Denne leken blir lekt mest i barnebursdager.
Slåball
Man starter med å dele inn i lag.
Innelaget: Inne-laget slår ballen (vanligvis en tennisball) med et balltre, og kan, hvis slaget er bra, løpe en strekning frem og tilbake. Hvis slaget ikke er bra kan han stelle seg på startstreken og vente til en av medspillerne slår et bedre slag før han løper. Man har vanligvis tre sjanser til å treffe ballen med balltreet – bommer man på alle blir det neste medspillers tur til å slå. Noen opererer med at ute-laget kommer inn hvis en deltager bommer tre ganger.
Utelaget: Målet til utelaget er å komme seg inn, og de har flere muligheter til å klare dette. Enten ved å ta en «enhåndspol», altså ta ballen fast med en hånd før den treffer bakken. Den som tar en enhåndspol får gjerne starte å slå når lagene bytter plass. Ute-laget kommer også inn med to «tohåndspol». Da holder man også ballen fast, men denne gangen med begge hendene. Siden dette er lettere, må laget klare dette to ganger.
Den tredje muligheten ute-laget har på å komme seg inn er ved å kaste ballen på en av inne-lagets spillere som løper «ute». Hvis en inne-spiller blir truffet, må ute-lagets deltagere løpe «inn». Det nye ute-laget har da lov til å kaste ballen på motspillerne for raskt å få tilbake plassen sin.
Den fjerde muligheten er hvis innelaget slår ballen ut av spillefeltet to ganger. Enkelte opererer også med en regel om at utelaget kommmer direkte inn ved et «bakslag», det vil si hvis den som skal slå ballen på innelaget slår ballen bakover, vekk fra spillefeltet, banen.
Slå på ring
I denne leken stiller alle ungene seg i en stor ring og holder hverandre i hendene. En unge må stå utenfor ringen mens alle de andre synger et av versene nedenfor. Så skal den som løper ta en på ryggen. Den som er blitt tatt på ryggen skal løpe i motsatt retning. Så er det om å gjøre å komme inn i hullet i ringen først. Den som ikke klarer å komme inn i ringen skal være utenfor, så starter man på nytt. Det kan være med så mange dere vil!. Sangverset som synges: Slå på ring, slå på ring, slå på hvem du vil, slå på ring, slå på ring, slå på kjæresten din. Så slår du på ring, så slår du på ring.
Slå på ring. slå på ring, slå på hvem du vil, slå på kjæresten din om du vil, den du slår den slår du så hardt så hardt så hardt så hardt.
Stiv heks
I stiv heks er det en eller to som er hekser, og de andre må løpe rundt og ikke bli tatt av de som er hekser. Hvis du blir tatt av en av heksene må du stå rolig der du ble tatt, og stå ut med hendene. Det er noen som kan redde deg dersom en annen kan krype under beina på deg, det finnes flere varianter av stiv heks, f.eks. for å bli fri kan man ta en klapplek med den som er tatt, eller gi en klem, eller 2 og 2 kan løpe sammen. På stiv heks bør det være flere enn 5 deltakere.
Takpoll
En lek som består av 2 lag, med 5 på hvert lag
Lagene går på hvær sin side av et hus
Det ene laget starter med en tennis ball, og kaster den over til den andre siden
Det andre laget på den andre siden skal prøve og ta tak i ballen uten at den treffer bakken
Hvis de ikke klarer det, tar de ballen etter at den har truffet bakken, og kaster den over igjen, så de andre kan få sjans til og ta ballen
Hvis de klarer det, tar han som tok ballen og løper til den andre siden av huset, og prøver og kaste ballen på en på det andre laget.
Hvis hele laget klarer og løpe rundt hele huset uten og bli truffet av ballen, fortsetter spillet som vanlig
Hvis en person blir truffet, går den truffede personen over til det andre laget, og spillet fortsetter
Det laget som først får alle personene på sitt lag har vunnet
Vippe pinne
Du legger en pinne oppå to steiner.
Med en anen pinne så vipper du pinnen av gårde.
Det er om å gjøre å vippe den så langt som mulig.
Den som vipper pinnen lengst har vunnet.
Bestemor med slag i
Kortene deles i to likerm stor bunker. Den som ikke gir, begynner spillet som går ut på å bli kvitt alle kortene sine. Snu det øverste korte. har begge hjerter eller begge en anen, men samme farge, skal dere skynde dere å slå i bordet. Den som slår sist, taper, og må ta motspillerns kort. skulle det vare lenge før dere får to to like kort, og den stakkaren som er for sen med å slå i bordet når det endelig kommer to like, må ta hele motspillerns bunke av vendte kort. slår dere i bordet på likt, fortsetter dere bare å snu kortene. Når bunkene har vært snudd en gang, begynner dere forfra igjen, og helt til den sitter med alle kortene. han har da tapt.
Ta den ring og la den vandre
Ta den ring og la den vandre er en gammel lek. Leken går ut på at en person har en ring, de andre står i sirkel med øynene igjen og armene på ryggen. Den som har ringen går rundt samtidig som de i sirkelen synger: Ta den ring og la den vandre fra den ene til den andre. Ringen er skjult, den sees ei, hvem har ringen, du eller jeg?
jeg gikk meg ut på den grønne eng, der gjettet jeg på hvem ringen skulle få.
Ser du hvem har fått den, ser du hvem har fått den. Tralalla, lalla, lalla, lalla, lalla.
Når som de andre synger og har øynene igjen går den som har ringen rundt og putter den i hendene på en av de som står i ringen. Når de er ferdige med å synge skal en eller annen gjette hvem som har ringen. Har ikke den som han/hun gjettet på ringen. Skal den som ble gjettet på gjette videre og sånn går det til ringen blir funnet. Da går den som hadde ringen rundt, og vi starter på nytt.
Håndbak
I håndbak skal man holde hverandre i henda med albuene i rett vinkel og bryte om og få den andres hånd i bordet( eller det du bruker )først…Man kan ikke løfte albuene eller bruke to hender! Da jukser du..Dette var regler for håndbak.. 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Block

Enter Block content here...


Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam pharetra, tellus sit amet congue vulputate, nisi erat iaculis nibh, vitae feugiat sapien ante eget mauris.

Næringsliv
september 2022
M T O T F L S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930